Page content

article content

Maden in de afvalbak, jasses! Hoe komt u er vanaf?

Het is een prachtige zomer en het ziet er naar uit dat de temperaturen voorlopig hoog blijven. Maar daar zit ook een ander nadeel aan… een stinkende afvalbak en maden die binnen een paar dagen vrolijk rondkruipen. Wat kunt u er tegen doen? 13 Tips om maden te voorkomen!

Redactie Ik hou van Lingewaard - 
MH 2018-07-27 - Foto: The Lousy Photography

Hoe komen die maden in de container?

Maden zijn larven van muggen of vliegen. Deze dieren leggen hun eitjes graag op warme en vochtige plekken, die veel voedsel bevatten… De ideale plek is daarvoor de (GFT-)afvalbak, heerlijk tussen de etensresten. Één vlieg kan wel 1000 eitjes leggen, die bij warm weer al na een paar uur uitkomen. De maden groeien enorm snel, er is immers veel eten voorhanden en de temperatuur is ideaal. Die nare penetrante ammoniak-achtige geur die dan uit de afvalbak is de geur van de maden. Ze zien eruit als witte, bewegende wormpjes, van kleine rijstkorreltjes tot centimeter grote wormen. Redenen genoeg om maden uit de afvalcontainer te weren.

Zijn maden gevaarlijk?

Nee, maden zijn voor mensen niet gevaarlijk. In sommige delen van de wereld worden ze zelfs gegeten. Maar voor sommige dieren zijn ze echter wel onaangenaam en zelfs gevaarlijk. En dan gaat het om bijvoorbeeld kippen, konijnen of schapen. Zij kunnen er myasis of madenziekte van krijgen. De vliegen leggen hun eitjes dan op de vieze achterwerken van deze dieren. Na uitkomen kruipen de maden naar binnen. Zet dus in de zomer de kliko niet vlakbij een kippen-of konijnenhok en hou ook de hokken goed schoon.

Tips om maden in de vuilnisbak, kliko of afvalcontainer te voorkomen

 • Leg een laagje stro, zaagsel of oude kranten op de bodem van de kliko of vuilnisbak. Deze nemen vocht op uit het afval en daarmee wordt de kans op maden verminderd.
 • Maak na leging van de kliko of vuilnisbak schoon met een tuinslang of hogedrukspuit. Gebruik daarna een mengsel van schoonmaakazijn, groene zeep en water om hem mee te spoelen. Hiermee wordt de afvalbak een stuk minder aantrekkelijk voor nieuwe maden en worden achtergebleven eitjes gedood. Wilt of kunt u dit niet zelf? Er zijn bedrijven die tegen betaling uw kliko schoonmaken. Bel ze!
 • Zet de kliko of vuilnisbak op een zo koel mogelijke, schaduwrijke lek. Maden houden van warmte en hoe koeler de bak, hoe minder kans op maden.
 • Verpak etensresten als vlees, vis en fruit in biologisch afbreekbare zakjes en knoop deze goed dicht. Zo voorkom je dat de vliegen er eitjes in kunnen leggen en komen er ook geen maden.
 • Maden hebben een hekel aan de geur van mottenballen. Hang een panty met een paar mottenballen erin in of aan het handvat van de kliko of vuilnisbak. Vergeet deze niet weg te halen als de vuilnisbak wordt geleegd.
 • Zet de kliko regelmatig open. Maden zijn net vampieren en hebben een hekel aan licht en droogte. Bovendien geef je zo de kans aan vogels om een lekker snackje te vinden.
 • Probeer het afval goed te scheiden. Restafval is droger en bevat bijna geen voeding. Hierdoor blijft die container in ieder geval schoner en frisser en hopelijk zonder maden.
 • Gaat u op vakantie of bent u langere tijd weg? Laat de vuilnisbak of kliko dan leeg en schoon achter.

Tips om maden in de vuilnisbak, kliko of afvalcontainer te bestrijden

 • Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Zoek een tak klimop en leg hem in de kliko of vuilnisbak
 • Maden hebben een hekel aan lavendel en ze gaan ervan dood. Pluk een paar takjes verse lavendel en leg deze in de  kliko of vuilnisbak. Ook luchtverfrisser met lavendergeur kan. Dit helpt tevens tegen de stank.
 • Wat minder aardig, maar ook effectief is wat zout of kalk over de maden te strooien. Hierdoor drogen ze uit.
 • Giet na het legen van de kliko of vuilnisbak kokend heet water met azijn of groene zeep in de bak. De achtergebleven maden en eitjes zullen hierdoor dood gaan en niet een nieuwe kolonie beginnen. Chloor doet hetzelfde, maar daarna moet u de container zeer goed schoonmaken voor u hem opnieuw als GFT-bak kan gebruiken, dus dat is niet te adviseren.
 • Vliegenspray in de container spuiten. Hiermee dood u niet alleen vliegen, maar ook hun maden.

MEER NIEUWS? KLIK HIER!

Comment Section

0 reacties op “Maden in de afvalbak, jasses! Hoe komt u er vanaf?

Plaats een reactie


*