Page content

article content

Pas op voor de Berenklauw!

De Berenklauw is door het goede weer van de afgelopen weken, weer overal te vinden. Pas op met de Berenklauw! 

Redactie Ik hou van Lingewaard - 
MH 2018-06-27 - Foto's: The Lousy Photography

Hoe herken je hem?

Het is een plant met een hele dikke stengel en grote bladeren, beiden zijn harig, de brandhaartjes. Als hij bloeit, vanaf juni tot oktober, heeft hij prachtige witte bloemen, die als paraplu’s boven de plant uitsteken. De Reuzen Berenklauw wordt 2 tot 4 meter hoog, met een groen-rood gevlekte stengel van soms wel 10 centimeter dik. De bladeren kunnen een meter lang worden. De plant groeit in heel Nederland, met name in de buitengebieden, zowel in de zon als volle schaduw. Je ziet hem vaak staan langs paden, in bermen en bij de oevers van sloten. Maar ook in weilanden, bossen, parken en zelfs tuinen.

Kinderen

Door het enorme formaat van de plant is de Berenklauw erg aantrekkelijk voor kinderen, onder andere de grote bladeren nodigen uit tot verstopplek. Maar ook de stevige, holle stengels zijn in spel te gebruiken. Voorkom dat uw kind in aanraking komt met Berenklauw!

 • Groeit er in uw eigen tuin Berenklauw? Haal hem dan weg! Draag daarbij zelf wel beschermende kleding, handschoenen en een bril. Vraag eventueel een tuinman om hulp.
 • Groeit er Berenklauw in uw buurt, of ziet u het in het park of bij de speelplek van uw kinderen? Meldt dit dan bij de Gemeente, zij kunnen de plant weghalen (zie onderaan).
 • Leer uw kind wat een Berenklauw is, hoe hij eruit ziet en dat hij gevaarlijk is. Leer hem dat hij hem moet vermijden, net als brandnetels.
 • Laat uw kind nooit met of bij een Berenklauw spelen. En laat hem nooit een blaaspijp maken van de stengel van de plant.
 • Speelt uw kind graag in de vrije natuur en in de bosjes? Trek hem dan kleren aan die het blote lijf bedekken.

Brandwonden

De Berenklauw is gevaarlijk voor mensen, maar ook voor huisdieren. Het sap van de Berenklauw heeft een zogenaamde fototoxische werking. Dat betekend dat als er sap van de bladeren of de stengel van de Berenklauw op de huid komt, deze plek erg gevoelig voor zonlicht wordt. Er kunnen dan gemene pijnlijke, op brandwonden lijkende blazen ontstaan. Er is ook een kans op bloedvergiftiging. En nog erger, als het in de ogen komt kan dit in bepaalde gevallen zelfs tot blindheid leiden. Je merkt echter niet meteen dat je in aanraking geweest bent met de Berenklauw, want de verschijnselen kunnen soms pas na 24-48 uur optreden.

Wat te doen bij aanraking?

Als u of uw kind per ongeluk een Berenklauw aangeraakt heeft, ga dan direct uit de zon en vermijdt deze een week, zodat er niet alsnog blaren kunnen ontstaan. Mocht u, uw kind of uw huisdier de brandwonden hebben opgelopen, dan kan het tot één a twee weken duren voordat deze weer genezen zijn. Mochten de blaren opengaan, dan worden het pijnlijke open wonden. Nadat de blaren weg zijn en de plekken genezen zijn, kan het toch zo zijn dat er nog littekens of pigmentvlekken zichtbaar blijven.

Als iemand in contact gekomen is met de Berenklauw, kunt u het volgende doen:

 • De huid direct afspoelen met koud water en eventueel zeep. Kan dat niet, dek dan de huid af.
 • Ga meteen uit de zon, en blijf dit minimaal een week.
 • Let op dat het sap zich niet verder verspreid door bijvoorbeeld wrijven.
 • Let op dat u met eventueel sap op uw handen niet in uw ogen, gezicht of mond in aanraking komt.
 • Zit er sap in uw ogen, dan lang spoelen met water en daarna direct naar de huisarts gaan.
 • Als er sap in de mond gekomen is, ga dan, zeker langs de huisarts of SEH (Spoedeisende hulp). Het sap is gevaarlijk.
 • Zeker bij kinderen, zodra er irritatie is als rode vlekken, blaren of zwellingen, ga dan naar de huisarts.
 • De blaren behandelen als brandwonden. Dat wil zeggen, breng brandwondengaas en -zalf aan. Ga daarna langs de huisarts voor verdere hulp.

Melden

Ziet u ze staan op plekken waar je er gemakkelijk bij kunt komen, denk zeker ook aan kinderen, dan kan dat gemeld worden bij de Gemeente Lingewaard. Dit kan via de website van de Gemeente Lingewaard, maar ook via de Whatts App, nummer 06 2225 8894.

Ik hou van Lingewaard Berenklauw Bloem

MEER NIEUWS? KLIK HIER!

Comment Section

0 reacties op “Pas op voor de Berenklauw!

Plaats een reactie


*